Het idee voor Steendracht is in 2018 ontstaan. Het rendement uit verhuurd vastgoed als interessante belegging; maar met de overspannen woningmarkt was het kopen van een woning-voor-de-verhuur lang niet voor iedereen weggelegd. Het bracht de founders van Steendracht op het idee hoe dat vroeger ook ging met verenigingen, gildes en broodfondsen waarin de krachten van kleinere ondernemers gebundeld werden en de last verdeeld.
Kortom: samen staan we sterker. Zo ontstond de combinatie van Stenen en Eendracht; Steendracht! Samen in stenen
Begin 2020 lanceerde Steendracht met een peer-2-peer propositie; hypothecaire geldleningen van ondernemers met vermogen voor ondernemers zonder vermogen. COVID gooide roet in eten. Met de acute onzekerheid in de financiële markten bleek er geen momentum voor het peer-2-peer model. Terwijl de hand op de knip ging bij potentiële leningsevers groeide de het aantal leningsaanvragen door acute nood van financieringsaanvragen door specifieke retail- en horeca ondernemers.
Omdat Steendracht te jong was om zelf voor steun-regelingen in aanmerkingen te komen werd de propositie tijdens COVID bijgesteld en realiseerde Steendracht na een korte verkenning naar de buy-to-let markt een aantal jaar specifiek maatwerk voor zakelijke hypotheekaanvragen.
In 2023 werd teruggekeerd naar de originele visie en groeide de vraag naar Steendracht Familiehypotheek explosief. Doordat bankfinancieringen voor ZZPers of starters nog steeds nauwelijks te realiseren zijn en de spaarrente structureel nihil bleef is in Nederland inmiddels 1 op de 6 gesloten hypotheken een familiehypotheek: een lening van een familielid die rendement zoekt op vermogen aan een ander familielid. Om daardoor van mens tot mens de aankoop van dat droomhuis net wél mogelijk te maken in de nog steeds overspannen woningmarkt.
De overheids reageert inmiddels met aangescherpte wet- en regelgeving om de woningmarkt toegankelijker te maken voor starters en de buy-to-let trend te breken. Voor vastgoed eigenaren is het onzeker welke effecten dit heeft op het rendement en zekerheid van de investeringen in verhuurd vastgoed. Steendracht start 2024 met een eigen oplossing op de buy-to-let trend te keren en biedt zowel investeerders als huurders een antwoord met de introductie van de sell-to-solve Huurdershypotheek.
Steendracht: uitvinder van de nieuwe sell-to-solve manier van investeren mét de zekerheden van vastgoed zónder de onzekerheden van verhuren.
Steendracht start bij de huidige huurder óf de vastgoed eigenaar. Daar ligt voor ons de basis om tot een match te komen, een transactie die beide partijen meerwaardebiedt. Van mens tot mens. Daar waar de bank kijkt of een aanvraag past binnen haar standaard acceptatiebeleid gebaseerd op risico’s, wordt juist hier de meerwaarde van Steendracht zichtbaar: wij zoeken naar de perfecte match op basis van vertrouwen. Vertrouwen als huurbaas naar die huurder die al jaren elke maand zonder uitzondering zijn/haar huurpenningen op tijd betaalde. Vertrouwen van die werkgever die die loyale filiaal manager niet de stad uit wil jagen door onbetaalbare huren of onhaalbare hypotheken en een ‘huis van de zaak’ wil bieden. Of het vertrouwen tussen familie en vrienden die liever een bekende blij maken met een eigen huis dan een onbekende huurder met een kapot toilet.
Vertrouwen is goed; controle is beter. Juist omdat het bij Steendracht altijd om persoonlijke relaties tussen mensen gaat ontzorgt Steendracht het hele proces, tot de transactie en erna.
Natuurlijk moeten ook wij wel eens tot de conclusie komen dat financiering niet haalbaar is, maar dan kan je er in ieder geval van uitgaan dat wij ons uiterste best hebben gedaan en transparant communiceren waarom het niet gelukt is.
Dat kan met Steendracht. In de huidige markt, waarin de spaarrente laag blijft, zijn investeerders op zoek naar een manier om vermogen veilig te laten groeien.
Via Steendracht kunnen investeerders het vastgoed van huurders, familie, vrienden of werknemers financieren door middel van een hypothecaire geldlening. Hiermee genereert u een mooi rendement met de zekerheid van een hypotheek.
Rendement met de zekerheid van een hypotheek!
De ambitie van Steendracht is om de woningmarkt weer toegankelijk te maken voor starters en ZZPers door innovatieve non-bancaire hypotheek producten tussen mensen te faciliteren en daarmee voor investeerders een beter en makkelijker en bovenal vriendelijker alternatief voor het stempel ‘huisjesmelker’ te bieden.
Steendracht: van mensen voor mensen.
Steendracht combineert ervaring en expertise van de financiële- en hypotheekmarkt met een human-centric visie. Bij ons werken ondernemende mensen met een verleden en proven track record samen met specialisten in notariaat en fiscaal advies.
Steendracht helpt huurders bij het aankopen van een woning via een onderlinge (non-bancaire) hypotheek. Dat kan een lening zijn via de huidige eigenaar van de woning, via familie of vrienden of zelfs je werkgever zijn. Steendracht verzorgt de gehele afhandeling van uw onderlinge hypotheek. Van koopcontract, de onderlinge overeenkomst van geldlening tot hypothecaire inschrijving bij de notaris, Steendracht regelt het voor u.
Steendracht treedt uitsluitend op als bemiddelaar voor klanten die onderling een overeenkomst van geldlening aangaan met hypothecaire dekking. Omdat het een lening betreft, zonder tussenkomst van een financiële instelling, valt deze activiteit buiten toezicht van de AFM. Er is sprake van een onderlinge geldlening waardoor lening nemer en lening gever zich niet kwalificeren als consument in de zin van de Wet financieel toezicht (Wft). Steendracht bemiddelt zodoende uitsluitend voor niet-Consumenten ten aanzien van onderlinge hypothecaire geldleningen.
Steendracht verzorgt de gehele afhandeling van uw onderlinge hypotheek. Van koopcontract, de onderlinge overeenkomst van geldlening tot hypothecaire inschrijving bij de notaris, Steendracht regelt het voor u. Daarna verzorgen wij, indien u gebruik maakt van de Steendracht Zeker dienstverlening, de betaalstroom tussen geldlener en geldgever, houden de lening administratie bij en voorzien u van de benodigde (jaar)overzichten.
Voor starters is het niet altijd eenvoudig om een woning te kopen. Hun salaris is vaak nog niet zo hoog, veel starters hebben geen vast contract en vaak hebben ze ook nog niet de kans gehad om veel te sparen. Zeker nu de woningprijzen steeds hoger worden en overbieden aan de orde van de dag is, kan het lastig zijn om voldoende hypotheek af te sluiten voor een koopwoning. Een onderlinge hypotheek biedt dan wellicht uitkomst. Je sluit een onderlinge hypotheek niet af bij een geldverstrekker, maar bij een familielid, vriend of vriendin, de eigenaar van de woning of mogelijk zelfs bij je werkgever.
Een non-bancaire hypotheek is een onderlinge hypotheek. Het is een hypotheek in eigen kring. Er hoeft echter geen familieband te zijn. Zowel geldgever en geldlener zijn geen professionele partijen die vanuit hun beroep een financieel product verkopen of adviseren. Bij een onderlinge hypotheek bepalen geldlener en geldgever zelf (in overleg) de voorwaarden. Dat kan een familielid zijn, de huidige eigenaar van de woning, een vriend(in) of zelfs je werkgever.